Info Stad - Cityfan

Fotoheader Londen

Londen, stad van historie en nieuwe trends


Londen trekt mensen vanuit de hele wereld

Londen is een enorm grote en opwindende stad. Een stad die aantrekkingskracht heeft op mensen vanuit de hele wereld. Historie, schitterende musea, moderne architectuur, Londen heeft het allemaal. Vooral de laatste jaren heeft Londen de naam hip en trendy te zijn.


Bekende Londense iconen

Londense rode dubbeldekker

Maar ook de van oudsher bekende bezienswaardigheden verliezen niet aan belangstelling. Bekende iconen in de stad zijn Big Ben, de Houses of Parliament, Buckingham Palace, de Tower of London en de Tower Bridge. Ook de ‘black cab’s’, de taxi’s, die met duizenden kriskras door de stad rijden, de rode dubbeldekkers en rode telefooncellen vormen een vertrouwde aanblik in het straatbeeld en doen je er voortdurend aan herinneren dat je in Londen bent.


Wereldberoemde musea zoals het Tate Modern en Tate Britain

Tate Britain

Je vervelen in Londen is praktisch onmogelijk. Wereldberoemde musea, zoals het British Museum en het Victoria & Albert Museum zijn zo groot dat je er wel dagen kunt ronddwalen. Terwijl de entree gratis is, zoals bij zoveel andere musea in Londen. Voorbeelden van kleinere en onbekendere musea, maar zeker niet minder boeiend, zijn The Wallace Collection, gehuisvest in een 18de-eeuwse villa en het Charles Dickens Museum, ondergebracht in de voormalige woning van deze beroemde schrijver. Ook een zeer populair museum is het Tate Modern. Dit museum voor moderne kunst ligt aan de zuidoever van de rivier de Theems en is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale. Na een bezoek aan het museum kun je de Tate Boat, nemen naar de ‘andere Tate’, het Tate Britain, waar Britse kunst vanaf 1500 te zien is.


Southbank en de West End van Londen

London Eye
London Eye

Blijf op de South Bank en loop langs de Theems richting de OXO-Tower. In deze voormalige fabriek zitten nu bijzondere winkeltjes en op de achtste verdieping is een bar, brasserie en restaurant met uitzicht op de Theems. Bezoek het Designmuseum of het Southbank Centre, Europa’s grootste centrum voor kunst. Heb je geen last van hoogtevrees, dan is de London Eye een aanrader. Vanuit dit enorme reuzenrad kun je bij helder weer tot wel 40 kilometer ver weg kijken. ‘s Avonds kun je ten slotte een theaterstuk van Shakespeare bekijken in Shakespeare’s Globe, in de open lucht, zoals dat 400 jaar geleden gebeurde. Voor een avond uit zijn er de vele theaters en clubs in de West End, maar in Londen is het ook heel gewoon om uit te gaan in een hippe trendy hotelbar, zoals de Refuel Bar in het Soho Hotel.


Shoppen in warenhuizen en kleine boetiekjes

Warenhuis Liberty

Bond Street, Regent Street en Oxford Street zijn de drukste en grootste winkelstraten. De meest luxueuze designermerken zoals Louis Vuitton en Versace hebben hier hun vlaggenschipwinkels. Luxe merken vind je uiteraard ook bij het bekende Harrods, het beroemde warenhuis waar de ‘rich and famous’ graag shoppen, maar ook de typisch Engelse warenhuizen Liberty en Fortnum & Mason zijn zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen. Voor de kleinere boetiekjes, moet je juist in de wat onbekendere wijken zijn, zoals Notting Hill in West-Londen of Shoreditch in het oosten. Deze wijken zijn heel gemakkelijk per bus of metro te bereiken. Je zult verrast zijn door de interessante mix van culturen, winkels, restaurantjes en cafés.


Kom even tot rust in een van Londen's acht koninklijke parken

Hyde Park
Hyde Park

Om de drukte van de stad te ontvluchten, bieden de koninklijke parken, waarvan er maar liefst acht zijn, uitkomst. Het bekendst is Hyde Park. Je ziet er Londenaren joggen, skaten, fietsen of bij mooi weer picknicken. Het is heerlijk om languit in het gras te liggen, op een bankje bij een fontein te zitten of in een gehuurde ligstoel in het zonnetje een boek te lezen. Let wel op de openingstijden, want na zonsondergang gaan de toegangspoorten van de meeste parken op slot.


Historische bezienswaardigheden en moderne architectuur

St. Paul's Cathedral
St. Paul's Cathedral

Wil je historie opsnuiven? Dat kan, want Londen heeft een lange en zeer interessante geschiedenis waarvan nog veel gebouwen en monumenten getuigen. Zoals The Tower of London die eeuwenlang dienst deed als gevangenis. Of St. Paul’s Cathedral, die na de grote stadsbrand van 1666 weer helemaal werd opgebouwd en waarvan je de trappen kunt beklimmen, tot je een schitterend uitzicht over de stad hebt. Een andere historische 'must-see' is Westminster Abbey. Hier vonden al vanaf de vroege middeleeuwen, behalve kroningen, ook koninklijke huwelijken en begrafenissen plaats. Het was de plek van de begrafenis van Prinses Diana, en Kate en William trouwden er in 2011.

'The Gherkin'

Er zijn niet alleen veel indrukwekkende historische bouwwerken, maar ook moderne architectonische hoogstandjes te bewonderen. Wat te denken van de in 2012 opgeleverde 'The Shard', de hoogste wolkenkrabber van Engeland. Of 'the Gherkin' de informele naam voor het inmiddels beroemde augurkvormige bouwwerk. Het is een mooi voorbeeld van hoe moderne architectuur kan worden toegepast in een historische omgeving als de City van Londen.


Britse tradities

Britten zijn dol op tradities. Tradities die wij (stiekem) maar wat leuk vinden. Het is niet voor niks dat er zich dagelijks drommen toeristen bij Buckingham Palace verzamelen, om de wisseling van de wacht te kijken. Wie hoopt er bovendien niet een glimp van een lid van de koninklijke familie op te vangen?


Bezoek een pub

Engelse pub

Traditioneel zijn ook nog de vele pubs. Een vrij nieuw verschijnsel is de gastro-pub. Kon je voorheen in een pub vooral bier, pie en ‘fish and chips’ krijgen, nu bieden veel pubs steeds vaker een uitgebreider menu. Ook de kwaliteit van het Engelse eten is tot grote vreugde van velen de laatste jaren steeds beter geworden. Wie weet hebben de populaire tv-koks Gordon Ramsay en Jamie Oliver daar een aandeel in gehad. Beiden hebben trouwens restaurants in Londen. Bekend van tv is restaurant Fifteen waar Jamie Oliver kansarme jongeren opleidt tot horeca-profs.


Bereid je voor en maak keuzes

Tenslotte een laatste tip. Trap niet in de valkuil dat je te veel in een keer wilt zien. Londen is eenvoudigweg te groot. Kom liever een keer vaker terug. Om niet te veel tijd te verdoen is het handig dat je keuzes maakt. In welke buurt je een hotel gaat zoeken bijvoorbeeld, en welke bezienswaardigheden je graag wilt zien. Wijk gerust eens af van de gebaande paden met de bekende toeristische attracties, want Londen heeft nog zoveel meer!
Bekijk hier onze tips.